Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ШПІЦЕР ВАСИЛЬ, користувач 1ua
ВАСИЛЬ ШПІЦЕР
Тема: Лист до Європарламенту про пам. С. Бандері

ЗВЕРНЕННЯ

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ
УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РАДИ
ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ

Львівська обласна організація Української Народної Ради звертається до Європарламенту з приводу ухваленої ним 25 лютого 2010 року Резолюції щодо ситуації в Україні, пункт 20 якої піддає сумніву Указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України. Мотив – звинувачення Степана Бандери у колабораціонізмі під час Другої світової війни.

Ми, чільні діячі ЛОО УНР, хочемо звернути увагу Європарламенту на той факт, що суддями Указу Президента України взялися бути представники націй, які справді співпрацювали з нацистами.

Відомо, що Польща у рамках співпраці з нацистською Німеччиною брала участь у ліквідації чеської держави. А генерал-майор військ СС поляк Камінський Броніслав Владиславович командував 29-ю гренадерською дивізією СС, яка брала участь у придушенні варшавського повстання (загинуло 235 тисяч чоловік). У вересні-жовтні 1944 року Камінський брав участь у придушенні Словацького повстання, де також відзначився небаченою жорстокістю.

Росія ще 11 листопада 1938 року підписала 'ГЕНЕРАЛЬНОЕ СОГЛАШЕНИЕ о сотрудничестве…' між НКВД і ГЕСТАПО, в якому серед інших були і такі пункти: 'п.2. Стороны поведут совместную борьбу с общими основными врагами: – международным еврейством, ее международной финансовой систе­мой, иудаизмом и иудейским миро­воззрением; – дегенерацией человечества, во имя оздоровления белой рассы и соз­дания евгенических механизмов рассовой гигиены', а пактом Молотова-Ріббентропа фактично розпочала Другу світову війну.

Словаччина – як держава виникла після анексії Чехії нацистами саме як сателіт і поплічник гітлерівської Німеччини!

Крім вищепойменованих народів з нацистами на державному рівні так чи інакше співпрацювали Іспанія, Італія, Японія, Угорщина, Румунія, Болгарія, Хорватія… Низка європейських держав і народів, якщо й не співпрацювали з нацистами, то покірно дозволили поневолити себе, виконували на благо рейху важку рабську роботу, йшли в тюрми, концтабори і навіть у газові камери. І нічого, живуть – не соромляться своєї історії. А українці, які, не маючи  власної держави, доблесно боролися за незалежність України проти найжорстокіших окупантів у Європі, повинні за версією тих же окупантів устидатися за свій героїчний чин.

Особливо постає питання 'А судді хто?', коли йде мова про активне голосування за пункт 20 Резолюції Європарламенту німецької делегації. Та ж не мають морального, історичного, християнського права німці, – які чотири роки грабували Україну (навіть вивозили до Рейху український чорнозем), вбивали і спалювали українців цілими селами, розстрілювали невинних заручників, вивозили українську молодь на рабські роботи, планували цілковито знищити українську націю, – бути суддями українського народу. Слід їм також нагадати, що у 1962 році найвищий суд Західної Німеччини засудив агента КГБ Б. Сташинського до 8 років ув'язнення за вбивство Провідника ОУН Степана Бандери.

Стосовно Степана Бандери, то за свою святу боротьбу за незалежність України він заплатив дорогу ціну: відсидів п'ять років у польській тюрмі, чотири роки – під час Другої світової війни – в німецькому концтаборі, у 1959 році без суду і слідства був убитий московським агентом у вільній на той час європейській державі Німеччині; його батька – священика Андрія Бандеру – закатували енкаведисти; сестри – Марта-Марія і Оксана – ще в 1939 році після арешту і допитів вислані в Сибір, Марта там і померла, а Оксана рідну землю побачила лише через піввіку; сестра Володимира також пізнала розкоші Сибіру і Казахстану; брата Богдана вбили гестапівці, а братів Олександра і Василя у концтаборі Освєнцім після жорстоких знущань замордували фашистські прислужники – польські капо. Виникає сумнів у здоровому глузді людей, які стверджують, що можна бути в'язнем німецького концтабору і одночасно співпрацювати з нацистами.

Великі держави не мають права вирішувати долю менших! Існування Євросоюзу повинно убезпечувати всі країни правом на історичну правду. Саме виходячи з цих засад, не зважаючи на позицію Росії, Європарламент поставив на один рівень злочини тоталітарних режимів Гітлера і Сталіна.

Українська Народна Рада Львівщини, де жив та розпочинав національно-визвольну боротьбу Степан Бандера, визнає його національним героєм, не заплямованим співпрацею з жодним окупантом України – ані з Польщею, ані з більшовицькою Росією, ані з нацистською Німеччиною. Телевізійне опитування показало, що Степана Бандеру українці включили у трійку найславетніших своїх синів.

Вважаючи, що вердикт найвищого законодавчого органу Об`єднаної Європи має базуватися винятково на об'єктивних історичних фактах та однаково справедливому підході до їх оцінки, вимагаємо:

1.                      Дати пояснення, на якій підставі Європейський Парламент звинувачує Степана Бандеру у колабораціонізмі під час Другої світової війни.

2.                      Скасувати пункт 20 Резолюції Європарламенту від 25 лютого 2010 року щодо ситуації в Україні.

3.                      Попросити вибачення в України за безпідставні звинувачення Степана Бандери у співпраці з нацистами.

 

Ігор КАЛИНЕЦЬ

Лауреат Шевченківської Премії, поет

Ірина КАЛИНЕЦЬ

Народний депутат 1990-94 рр.

Микола ПШЕВЛОЦЬКИЙ

Голова Львівської Обласної Організації

Української Народної Ради

Василь ШПІЦЕР

Голова Львівської Міської Організації

Української Народної Ради

Юрій ШУХЕВИЧ

Герой України

12 березня 2010 р., м. Львів

17 січня 2011


1




  Закрити  
  Закрити